Політична зоологія

Практично щодня доводиться спостерігати за поведінкою як місцевих, так і загальнодержавних політиків. Хочемо того чи ні, але ми стаємо свідками діяльності цих мужів і жваво її обговорюємо – хто був за кермом автівки, чи випустять з в’язниці, чи буде балотуватись?
    Хоча політиків багато, але не всі вони однаково корисні. Вирішив для себе розділити їх на певні групи та описати їхню поведінку. Вийшли наступні види, які можна поділити на підвиди – Щенята, Мурахи та Павуки.
Щенята
    Молоді політики, які ще не були при реальній владі. Основний вид їхньої діяльності — це самопіар за будь-якої нагоди. Вони голосно, часто і досить мило гавчать. Особливість їх полягає в тому, що вони говорять про комуналку, освіту, медицину, бюджет та на інші теми, хоча не мають ні профільної освіти, ні досвіду роботи у жодній з перелічених галузей. Крім того, вони використовують будь-яку тему, лишень щоб привернути до себе увагу – смерть відомих особистостей, встановлення непотрібних пам’ятників, висміювання чужих ідей та ін. Коли вони трішки підростають і їхній гавкіт може перерости в кусання – їх купують господарі. Тоді вони гавчать не хаотично, а цілеспрямовано. Про них вже знає громада й інші політики, точніше їхня кличка на слуху, і вони мають реальний шанс отримати посаду й перейти на інший рівень.
    На цьому етапі політичної еволюції молоді політики здобувають досвід, зв’язки та перетворюють своє ім’я на бренд.
Мурахи
    Мурахами я б назвав політиків, які при владі. Тобто обіймають певні посади або мають доступ до прийняття рішень, які призводять до розподілу ресурсів.
    Вони працюють. Добре чи погано це вже залежить від мурашників (бренду, лідера, команди, власних знань, досвіду і амбіцій). Ми чуємо про них як на центральних, так на і регіональних ЗМІ. Вони будують, відкривають, презентують, дарують, проводять. Їх переводять, звільняють, відкривають проти них кримінальні справи або підвищують.
    На цьому етапі вони здобувають ресурси – матеріальні і нематеріальні, зв’язки з такими ж мурахами. Вартість їхнього бренду дорожчає. Основне їхнє завдання – залишитьсь при владі.
Павуки
    Павуки — це мурахи, яких відтіснили від влади. Ще вчора вони були все і вся – приймали рішення, їх показували по телебаченню, вони були рейтингові. Сьогодні ж їхній основний вид діяльності – плести. Плести інтриги, плітки, критикувати теперішню владу. Яскравий представник цього виду — заступник колишнього міського голови. За будь-якої нагоди вони розповідають, які погані та неефективні чиновники. Так і хочеться запитати: “Більше року тому, коли Ви займали таку високу посаду, будучи чиновником, щось було по-іншому”?
    Павуки мають вибіркову пам'ять – вони забувають недоліки своєї роботи та добре пам’ятають власні перемоги. А ще в них загострюються приступи мудрості. Вони радять, як потрібно робити правильно, хоча не пояснюють, чому вони самі так не робили.
    На цьому етапі павуки роблять все, щоб не зникнути з медіа-ефіру та повернутись до влади – знову стати мурахами.
    Даною заміткою не хотів нікого образити чи принизити. Це лише власні роздуми, щоб краще зрозуміти, що відбувається і чого очікувати від політики та політиків.

2 коментарі

Святослав Вишинський
Чому б і не «принизити» — якщо політичні комахи заслуговують на це?
Ігор Гамаль
Це вже якась зоолітика виходить… :)
Цікаво, наскільки жирні корови жуки сидять наверху? :)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте